Saturday, March 17, 2012

Türk sanayicisi Brezilya ve Latin Amerika’yı keşfetmeye başladı

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) tarafından gerçekleştirilen “Brezilya Otomotiv Sanayi” bilgilendirme seminerinde; UİB Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Kolbaşı tarafından yapılan açılış konuşmasını müteakip Brezilya Fahri Konsolosu Silvyo Benbassat, Aktaş Grup Brezilya Fabrikası Müdürü Ömer Kürşat Evci, İGEME Brezilya Ülke Masası Sorumlusu Şube Müdürü Esin Şen ve Aktaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş tarafından Brezilya Otomotiv Endüstrisine ilişkin son derece faydalı bilgiler katılımcılara aktarılmıştır. 


Brezilya’ya otomotiv sanayi alanında yatırım yapan 2. Türk firması Aktaş Grup Brezilya Fabrikası (Sao Paulo) Genel Müdürü Ömer Kürşat Evci ise ülkedeki deneyimlerini ve otomotiv sanayi hakkındaki güncel bilgilerini paylaşmıştır. THY iki ülke arasında doğrudan seferler başlatmıştır: “Ülkenin GSMH’nın %28’ini sanayi oluşturmaktadır. Sanayinin kalbi ise Sao Paulo olarak görülmektedir. Ülkedeki yatırımla Kuzey,Orta ve Güney Amerika başta olmak üzere Afrika ve Güneydoğu Asya ile de ticaret yapmak mümkündür. Ülkenin 2009 yılı yan sanayi ihracatı 6,7 milyar USD, ithalatı ise 9,1 milyar USD seviyesindedir. 2008 yılında üretilen 3,3 milyon aracın 2,6 milyonu binek, 450 bini hafif ticari, 170 bini kamyon, 45 bini ise otobüs sınıfındadır. Bunların haricinde traktör üretimi mevcuttur.” demiştir. Aktaş Group’un Brezilya’daki yatırımı Aırtech firmasının Genel Müdürü Ömer Kürşat Evci ise, Brezilya otomotiv pazarı hakkında gerçekleştirdiği sunumunda, AB şirketlerinin Brezilya’da çok önemli bir güce sahip olduğunu belirtti. Ancak Türk sanayicisinin de Brezilya ve Latin Amerika’yı keşfetmeye başladığını vurgulayan Evci, “Brezilya dünyanın dördüncü büyük otomobil tüketici pazarı ve otomobilden, kamyona, minibüsten, otobüse kadar bütün sınıflar mevcut. Bu pazarı çok iyi değerlendirmeliyiz” dedi. 
Konuşmasında Brezilya pazarına ulaşmak için Brezilya’nın komşularını da çok iyi tanımak gerektiğinin altını çizen Evci, Latin Amerika ülkeleri arasında çok sıkı bağların bulunduğunu ve Türkiye’den Brezilya’ya gönderilecek bir ürünün tüm Latin Amerika ülkelerine ulaşma şansının büyük olduğunu ifade etti.
 
AUTOMEC FUARI ÇOK ÖNEMLİ BİR FIRSAT
Latin Amerika’nın en önemli otomotiv fuarlarından biri olan ve Brezilya’nın Sao Paulo kentinde düzenlenecek Automec  Fuarı’na ilişkin bilgiler de veren Evci, “Gerek Brezilya ve Latin Amerika’daki büyük pazarlara ulaşma, gerekse de ikili ticarete dönük faaliyetleri geliştirebilme anlamında bu fuar çok önemli. Otomotiv yan sanayide önemli bir ithalatçı konumundaki Brezilya’da payımızı artırmak istiyorsak bu fuar kaçırılmayacak bir fırsat” şeklinde konuştu.



     Aktaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş ise bir girişimci olarak; Brezilya’da bürokrasinin Türkiye’den daha ağır olduğunu; bazen bir şirket kuruluşunun 4 – 6 ay sürdüğünü; ancak bu ülkenin bir fırsatlar ülkesi olduğunu belirtmiştir. “En önemli gelişme iki ülkenin birbirini partner ülke olarak görmesi için yapılan politik girişimlerdir. Bu ülkedeki otomotiv sanayi büyük ve gelişmeye açıktır. Raylı sistemler gelişmediği için taşımacılıkta kara yolu ağırlığını korumaktadır. Türk firmaları ile Brezilya’daki fabrikaları için ortaklık yapmak isteyen firmalar bulunmaktadır. Sao Paulo’da yapılacak Automec fuarı sanayinin geniş katılım sağladığı bir fuardır ve Türk firmaları da bu fuara katılım sağlayabilirler.” demiştir.





No comments:

Post a Comment