Sunday, March 18, 2012

Brezilya ve Türkiye, birlikte dünya gücü olarak yükseliyor


Dünyada ağırlığı giderek artan Türkiye ve Brezilya, farklı coğrafyalarda bulunmalarına rağmen ilişkilerini stratejik ortaklık seviyesine taşımaya kararlı....

efsanevî Devlet Başkanı Lula Da Silva'nın yerine geçen ve Brezilya´nin ilk kadın devlet başkanı olan Dilma Rousseff, Brezilya ve Türkiye'nin dünya gücü olarak yükseldiğini belirtiyor. İki ülkenin dış politika vizyonlarının da örtüştüğüne dikkat çeken Brezilya lideri, buna Filistin'in tanınması için verilen desteği örnek gösteriyor. BM'yi ise şu sözlerle eleştiriyor: "Barış ve güvenlik arayışı sadece bir elin parmağını aşmayan güçlü devletlerin özel bir sorumluluğu değil."
...
Brezilya ve Türkiye, geçtiğimiz yıllarda yükselen küresel güç olarak ortaya çıkıyor. Bunun iki ülke arasında iktisat ve ticarete dönüşebileceğini düşünüyor musunuz?
2002 yılından beri iki ülke arasındaki ticaret hacmi sistematik bir biçimde büyüyor. Söz konusu ticaret hacmi önemli ölçüde genişlemiş durumda; sadece 2011 yılının ilk yarısında 1,6 milyar doları aştı. Yıl sonunda muhtemelen 2 milyar dolara ulaşacak ve hatta onu da aşacak.
Brezilya, Türkiye'ye demir cevheri, soya fasulyesi, buğday, kahve, tütün, kereste ve diğer benzeri ürünleri ihraç ediyor. Türkiye'den ise otomotiv aksesuarları, demir çubuklar, çerez, makine aletleri, gübre, traktör aksesuarları, dönüştürücüler, kuru kayısı gibi ürünler alıyor. Çok çeşitlilik arz eden bir ticaretimiz var; fakat kesinlikle gelişmeye müsait.
Karşılıklı yatırımları artırmamız gerekiyor. Brezilya'da Sabancı Holding ve Aktaş gibi gruplar Türkiye'de ise Petrobras, Embraer ve Metalfrio gibi gruplar bu konuda öncülük yapıyor; ama eminim ki başka önemli firmalar da aynı yolu takip edecek. Türkiye'nin oldukça iyi hukuki yapısı ve gümrükleri ve ortak girişimleri teşvik edecek çeşitli ihraç işleme bölgeleri bulunuyor. 2010 yılının Aralık ayında Brezilya'da çifte vergilendirmeyi önlemek için ikili anlaşmanın imzalanması, karşılıklı yatırımları teşvik ediyor. İstanbul ile Sao Paulo arasında doğrudan uçuşların 2009 yılında başlaması da ayrıca iki ülke arasında ticaret ve turizmi geliştirme açısından işe yarar bir araç olduğunu da gösterdi.

http://www.yaziyoryaziyor.com/

No comments:

Post a Comment