Sunday, March 18, 2012

Latin Amerika’da yatırım yapacak bir Türk şirketi için en uygun başlangıç yeri


Latin Amerika Yükseliyor

Rüşdü PAŞA
Latin Amerika, krizde değil. Latin Amerika ekonomileri, Abd ve Avrupa’daki iktisat krizinden etkilenmedi.
Önümüzdeki zaman diliminde bazı Afrika ekonomileri ile birlikte Latin Amerikan ekonomileri yükselecektir, uzun dönemli bir büyüme devresine gireceklerdir.
Panama ekonomisi 2011 yılında yüzde 10 oranında büyüdü. Arjantin’de iktisadi büyüme yüzde 9 oldu. Güney Amerika’nın dev ekonomisi, Brezilya’dır. Brezilya, İngiltere’den daha büyük bir ekonomi. Brezilya’da işsizlik haddi yüzde 4,7 şu anda. Dünyanın en küçük işsizlik oranı olabilir. Kişi başına gelir 12 bin dolar. Gelir dağılımındaki bozukluk dışında Brezilya’da sorun yok.
Latin Amerika, fakir insanların yaşadığı bir yer. Sade Latin Amerikalılar, fakirlikten kurtulabilirler mi? Milyonlarca insanın fakirlikten kurtulması öteki insanlar için umut oluyor, olacaktır.
Yakın zamanda borç temerrüdüne düşen Arjantin, hızla toparlandı. Bölgenin daha çok bir Avrupa ülkesi sayılan, öyle olan, Arjantin, 19.yüzyıldaki parlak geçmişini arıyor. Şili, daha çok Alman kültürüne yakın. Şili’deki 11 Eylül 1973 Amerikan darbesi, geride kaldı. Şili, yolunu bulmaya çalışıyor. Latin Amerika’da yatırım yapacak bir Türk şirketi için en uygun başlangıç yeri olabilir, öyledir. Küba, kapitalizme kapalı tek ülkedir. Yakın gelecekte, tedrici olarak dünyaya açılacaktır, beklenmelidir. Kolombiya’nın geleceğin parlak bir ülkesi olması ihtimali çok yüksektir. Bir de Meksika var. George Friedman tarafından yazılan, Gelecek 100 Yıl, isimli kitapta yer alan bir tahminine göre, Meksika, önümüzdeki, 20 yılda, dünyanın önde gelen memleketlerinden bir tanesi olacaktır.
Latin Amerika’da insanlar, hayalperestlerin ve filozofların etkisi altındadır. Düşüncenin ve hikâyenin, insan hayatında önemli olduğu bir coğrafyadır Latin Amerika. Bu, iktisat için dinamik olmalıdır.
Latin Amerika’da kendilerine has bir kültür var. Latin Amerikalılar ülkelerine inanan insanlardır. Duyguları, fikirleri kendilerine ait olan insanlar.
...

http://www.milatgazetesi.com/

No comments:

Post a Comment