Sunday, January 29, 2012

Brezilya'da Sao Paulo şehri belediye başkanlığı için Turco'lar kapışıyor

Kasım ayında yapılacak olan yerel seçimler Brezilya gündemini meşgul etmeye başladı bile. Siyasi partiler belediye başkanı adaylarını açıklamaya başladılar. Şu andaki belediye başkanı Gilberto Kassab, 2011 yılında kuruluşu için öncülük yaptığı kendi partisi PSD Sosyal Demokrat Parti'den aday olacak. Brezilya Başkanı Dilma'nın İşçi Partisi PT, Sao Paulo belediye başkanlığına aday olarak mevcut başkan Kassab'ın karşısına Fernando Haddad'ı çıkartıyor. Fernando Haddad, belediye başkanlığı yarışı için milli eğitim bakanlığı görevinden istifa etti.

Haddad'dan boşalan milli eğitim bakanlığı görevine bilim bakanı Mercadante, ondan boşalan bilim bakanlığı görevine de Brezilya uzay ajansı başkanı getirildi. Bu kabine değişikliğinde Başkan Dilma'nın isabetli seçimi takdir topladı. Brezilya'nın uzaya insan göndermiş sayılı ülkelerden biri olduğunu vurgulayan, emeği geçen insanları unutmadan ülkedeki bilim insanlarının önünü açan bir tavır sergiledi.

Brezilya'nın en büyük şehri ve ülke ekonomisinin lokomotifi konumundaki Sao Paulo şehri belediye başkanlarının isimleri incelendiğinde birçok tanıdık Türk Arap Osmanlı sentezi isimle karşılaşıyoruz, bunlardan bazıları Afif Domingues, Paulo Maluf, şu andaki başkan Kassab ve yeni rakibi Haddad. Brezilya'nın en önemli görevlerinden birine halk tarafından seçilmiş bu ünlü şahsiyetler, aslında birinci dünya savaşı sonrasında eski Osmanlı İmparatorluğu bölgelerinden Brezilya'ya göç etmiş Osmanlı tebaasının torunları. 1918 ile başlayan birinci dünya savaşı döneminde Brezilya'ya göç edenlerin ellerindeki kimlik belgelerinde Osmanlı Türk'ü yazıyor olması ve ülkeye giriş kayıtlarının bu şekilde yapılmış olması, Brezilya'daki Turco lakabı geleneğinin kaynağı olarak kabul ediliyor.

No comments:

Post a Comment