Saturday, January 21, 2012

Sao Paulo'da güzel bir haftasonu (Mercadao)

Bugün Brezilya'nın kalbi São Paulo şehrinin Belediye Hali'ne gidiyoruz. Bu görkemli ve tarihi yapı "vinte cinco de março" olarak anılan İstanbul'un Mahmutpaşa'sı benzeri, türkçede 25 Mart bölgesine hakim konumda. Bu bölge tekstilden tutun da oyuncaklara kadar her çeşit malı pazarlayan seyyar satıcıları, irili ufaklı tezgahların kurulduğu katlı alışveriş merkezleri ve cadde üstü dükkanları ile haftanın her günü cıvıl cıvıl. Pazar günleri bu hareketlilik Belediye Hali "Mercadão" 'nin içine taşınıyor. İlk girişte sizi binbir çeşit meyvanın sergilendiği manav tezgahları karşılıyor. Burada Türkiye'den tanıdığımız bütün meyvaları ve buna ilaveten ismini bile bilmediğimiz tropik meyvaları bulmak mümkün. Bunlardan bazıları Cupuaçu, Caju, Jaboticaba, Jaca, Maracuja, Carambola, Pitanga (Burada ilerleyen günlerde sizlere bu meyvaları tanıtan yazılar da yazmaya çalışacağım). Meyva tezgahlarını baharat, çay, şifalı otlar ve kuruyemiş satan aktarlar izliyor. Bu tezgahlarda ayrıca kurutulmuş et, salamura balık özellikle "Bacalhau", şarap, zeytin ve zeytinyağı da bulunabiliyor.

Belediye Hali'nin kasap ve balıkçı tezgahları da görülmeye değer. Kasaplarda ilk göze çarpan Brezilya'nın kendine özgü et parçalama usulü. Picanha, Cupim, File mignon, Alcatra gibi etler konusunda da ilerleyen günlerde yazılarımı takip edebilirsiniz.

Balıkçılar ise tam bir okyanus şenliği sunuyor. Çeşit çeşit karidesler, lagoslar, ahtapotlar, özellikle Şili'den gelen somon balıkları, ton balığı ve diğer okyanus balıkları.

Üst asma katına çıktığınızda Belediye Hali binasının vitraylarının güzelligini fark ediyorsunuz. Burası güzel anı fotoğrafları çektirmek için çok uygun. Üst katta farklı restoranların açık balkonlarından masalarla dolu geniş bir salona hizmet veriliyor. Ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğu buraya mekanın ünlü "Mortadela" sandviçini yemeğe geliyorlar. Brezilya'da ünlenmiş bir çeşit tombul salamın ince kıyılmış dilimleriyle tıka basa doldurularak yapılıyor. Türkiye'nin "Yengen"ine benziyor. Ayrıca "Pastel" çiğ börek çeşitleri de bu mekana özgü lezzetlerden.

1 comment:

  1. Mercadão cok turistik bir yer, orada cok cesitli meyvalar var.
    Guzel bir gastronomik gezinti!

    ReplyDelete